[ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ] Ο Jay Kim Μιλάει στο K-pop World Greece και Μοιράζεται TIPS για τον χορό.


Συνέντευξη: Αγγελική Ανδρουλάκη, Σπυρίδων Λιάλιος

Μετάφραση: Μαρκέλλα Λιάλιου

Κάμερα: Κλέλια Βαλαδάκη


Λόγω των δυσκολιών με την Πανδημία αργήσαμε πολύ στην παράδοση της συνέντευξης, οπότε αποφασίσαμε να προσφέρουμε τη συνέντευξη για το ελληνικό κοινό σε μορφή άρθρου. Πάμε να δούμε τις συμβουλές του αγαπητού Jay Kim.

Πιστέυεις πως ο Καθένας μπορεί να χορέψει αν εξασκείται εντατικά/ σκληρά;

JK: Πλέον ο καθένας βρίσκει πληροφορίες στο YouTube ή σε κάποια αντίστοιχη πηγή, έχοντας αυτομάτως πιο εύκολη πρόσβαση. Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τον χορό μόνο σαν γυμναστική και μυική ενδυνάμωση. Για κάποιο χορευτή ή καλλιτέχνη ή χορογράφο (είναι διαφορετικό). Όμως σήμερα αν κάποιος θέλει να μάθει χορό μόνος του σε υψηλό επίπεδο είναι πιο δύσκολο συγκριτικά από το χώρο της k-pop σκηνής. Στα άτομα της k-pop και του urban dance είναι πιο εύκολη η μάθηση και η προσαρμογή του χορού σε σχέση με εκείνους του street Dance. Αν όμως κάποιος το θέλει πολύ, τότε μπορεί να το καταφέρει παρά τις δυσκολίες.

Δηλαδή ο επαγγελματικός χορός είναι πιο δύσκολος από το να κάνεις απλά covers, αν θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά;

JK: Ναι!

Μεταξύ του έμφυτου ταλέντου και της σκληρής προπόνησης, ποιο πιστεύεις είναι σημαντικότερο για κάποιον που θέλει να πετύχει στο χορό;

JK: Μια δύσκολη ερώτηση! Συνήθως οι νέοι ακολουθούν κάποιον στο διαδίκτυο, ασχέτως αν είναι επαγγελματίας ή όχι με αποτέλεσμα να μην μαθαίνουν με το σωστό τρόπο. Μπορούν να εκφραστούν μέσα από αυτό και να βρουν το προσωπικό τους στυλ, το πρόβλημα όμως παραμένει. Αν κάποιος θέλει να γίνει επαγγελματίας χορευτής χρειάζεται οπωσδήποτε εμπειρία, χρειάζεται να ακολουθεί ανθρώπους του χώρου. Πρέπει πάντα να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι σε αυτό που θέλεις να κάνεις, τι απόχρωση θες να παρουσιάσεις, τι στυλ σου αρέσει κλπ. Αυτό είναι το παν! Στις μέρες μας οι νέοι διστάζουν να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και αυτό αποτελεί πρόβλημα.

Πιστεύεις είναι πιο δύσκολο κάποιος να ξεκινήσει στα 20 του;

JK: Εγώ ξεκίνησα όταν ήμουν 14, τότε με τον κολλητό μου ήμασταν σε ομάδα break dance. Χρειαζόμασταν κάποιον μεγαλύτερο και με εμπειρία για να μάθουμε, μπορούσε να μας πάρει από 3 έως και 6 μήνες [..προπονήσεων..]. Τώρα βλέπεις ένα tutorial και αμέσως μπορείς να μάθεις να το κάνεις. Πλέον είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα.

Αν δεν ήσουν χορευτής, τι θα ήθελες να είσαι;

JK: Στην αρχή είχα δύο όνειρα. Το ένα ήταν music collector και το δεύτερο ήταν αεροσυνοδός. Είναι εκ διαμέτρου αντίθετα. Ξαφνικά όμως άρχισα χορό και το αγάπησα.

Τι σε ώθησε στο χορό;

JK: Χαχα! Δεν ξέρω! Αρχικά ήθελα να είμαι καλός άνθρωπος. Νοιάζομαι για την οικογένεια και τους φίλους, αλλά τότε συνειδητοποίησα πόσο μικρός είμαι και δεν μπορώ να αλλάξω τα πάντα. Ήθελα να γίνω καλλιτέχνης, να έχω μια καλύτερη δουλειά. Συνάντησα τα όνειρα μου στη σκηνή του χορού.

Πώς μπορούμε να έχουμε καλύτερες εκφράσεις προσώπου όσο χορεύουμε; Υπάρχουν ασκήσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

JK: Έχω επισκεφτεί πολλές χώρες και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους. Εγώ συγκεντρώνομαι στο συναίσθημα, καμιά φορά κλαίω κιόλας! Πιστεύω πως αν θες να εκφράσεις συναισθήματα χρειάζεται αρκετή εξάσκηση ωστέ να μπορέσεις να τα αποδώσεις. Έτσι εκπαιδευεσαι.

Πάντα φαντάζομαι πως είμαι στη σκηνή μόνος, όλα τα φώτα είναι πάνω μου και τι συναίσθημα μου βγάζει το τραγούδι. Αρκετοί συχνά εστιάζουν μόνο στο να τραβήξουν video για τα κοινωνικά δίκτυα, οπότε μερικές φορές τα συναισθήματα είναι ψεύτικα. Δεν ιχύει πάντα.

Μια φορά στην Κορέα, ένας δάσκαλος μου είχε πει πως πρέπει να μάθω να ελέγχω το συναίσθημα και να υποκρίνομαι στη σκηνή. Δεν είναι καθόλου το στυλ μου αυτό. Θέλω αυθεντικά συναισθήματα ώστε να τα νιώσουν οι θεατές κα να ταυτιστούν.

Τι σου αρέσει πιο πολύ σχετικά με τη χώρα μας, την Ελλάδα;

JK: Ο καιρός! Μου αρέσουν οι χώρες στο Νότο. Οι άνθρωποι! Όπως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, σαν και τους Έλληνες, είναι ζεστοί! Όπως και στη Λατινική Αμερική. Οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες είναι ευγενικοί και εγκάρδιοι. Στο Βορρά είναι πιο κλειστοί και λιγομίλητοι. Δεν είναι το στυλ μου.

Πώς πέρασες στην Ελλάδα; Τι έκανες;

JK: Δεν είχαμε πολύ χρόνο η αλήθεια είναι. Αυτό το τουρ ήταν πολύ μεγάλο. Δεν μπόρεσα να δω πολλά όμορφα μέρη. Η μητέρα μου είναι φαν του Mamma Mia και ενθουσιάστηκε όταν έμαθε πως είμαι στην Ελλάδα! Είμαι πολύ χαρούμενος αλήθεια.

Θα πρέπει να ζήλεψε.. (γέλια)

JK: (γέλια)

Έχεις πολύ σφιχτό πρόγραμμα. Έχεις συμβουλές για τους rookies του χορού ή συμβουλές ασκήσεων για ζέσταμα;

JK: Δεν έχει σημασία αν πηγαίνεις σε σχολή για μαθήματα ή όχι. Στη δική μου περίπτωση έκανα τα πάντα στο σπίτι (προπονήσεις). Στη χορευτική σκηνή χωρίζονται σε κατηγορίες. Ποιος είναι εμπορικός χορευτής, ποιος είναι χορογράφος, ποιος επαγγελματίας χορευτής, ποιος είναι καλλιτέχνης. Υπάρχει διαφορετικός τρόπος για το καθένα. Ο καθένας σκέφτεται τις διαφορετικές απαιτήσεις του κλάδου του. Κάποιες φορές είμαι πιο πολύ χορογράφος γιατί δεν θέλω να φαίνομαι. Οπότε ένας χορογράφος πρέπει να μαθαίνει συνέχεια νέα πράγματα, να έχει εμπειρίες. Σαν χορευτής πρέπει να βελτιώνεις συνέχεια την τεχνική σου και τη φυσική σου κατάσταση, να παραμένεις ευλύγιστος. Άρα φτιάχνεις το πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Πρέπει να διαλέξεις τι θέλεις να κάνεις, να φροντίσεις το σώμα σου και το στυλ που θέλεις να ακολουθήσεις.


Πως θα συνεχίσεις το τουρ, επόμενος προορισμός;

JK: Η Λευκωσία είναι ο τελευταίος μου προορισμός. Το τουρ ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, κάθε μέρα άλλη χώρα. (χαχα)

Είναι στρεσογόνο αυτό;

JK: Όχι, τα αγαπώ τα τουρ. Απλά το σώμα μου κουράστηκε.

Άρα θα κάνεις ένα διάλειμμα για ξεκούραση;

JK: Ναι θα επιστρέψω στην Κορέα να ξεκουραστώ και μετά θα ετοιμάσω νέες χορογραφίες.

Τέλεια!

Χαρήκαμε πολύ που σε συναντήσαμε, ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα!

JK: Σας ευχαριστώ πολύ που με καλωσορίσατε!