• XXI

10 Τραγούδια για τα Δέκα Χρόνια των 2NE1!

Σαν σήμερα 10 χρόνια πριν, το θρυλικό girl group 2NE1 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του επί σκηνής με το "Fire". 10 χρόνια μετά, η μουσική τους είναι ακόμη εμβληματική και εμπνέει τις καινούριες γενιές της K-pop.


Ελάτε μαζί μας σε μια αναδρομή στο παρελθόν με τις 10 αγαπημένες μας επιτυχίες του group που σημάδεψε τη K-pop για πάντα.


10. UGLY

Το "UGLY" κυκλοφόρησε το 2011, από το δεύτερο Κορεάτικο EP τους με τίτλο "2NE1". Το τραγούδι περιγράφει τις ανασφάλειες που νιώθει μια κοπέλα για την εξωτερική της εμφάνιση καθώς πιστεύει ότι, με βάση τα πρότυπα της κοινωνίας, είναι άσχημη. Το τραγούδι είναι δυναμικό και έχει ροκ στοιχεία και εμπνέει συναισθήματα ενδυνάμωσης σε όποιον το ακούει και, ενδεχομένως, νιώθει εξίσου "άσχημος/η".


#1 στα Gaon Digital Charts της Κορέας με πάνω από 3 εκατομμύρια σε πωλήσεις.


09. I Don't Care

Το "I Don't Care" κυκλοφόρησε το 2009, από το πρώτο τους Κορεάτικο EP με τίτλο "2NE1" (ναι, η δισκογραφική τους τις είχε σε τόση εκτίμηση που και τα δύο Κορεάτικα EP τους δεν έχουν καν κανονικό τίτλο...) Το πιο επιτυχημένο τραγούδι τους, και ένα απ' τα πιο επιτυχημένα της K-pop γενικότερα, με πάνω από 4 εκατομμύρια σε πωλήσεις, το " I Don't Care" περιγράφει το πως μια κοπέλα αποφασίζει να σταματήσει οριστικά να νοιάζεται για τα καμώματα του φίλου της ο οποίος την απατά, την αγνοεί, ξενοκοιτάει γενικότερα και άλλα τέτοια "ωραία". Σε μια περίοδο που τα περισσότερα τραγούδια που κυκλοφορούσαν από girl groups ήθελαν τις νεαρές τραγουδίστριες είτε να είναι τυφλά ερωτευμένες με κάποιον άντρα ή να προσπαθούν μάταια να τον κάνουν να τις προσέξει, ένα τραγούδι με ένα τόσο δυνατό μήνυμα σαν το "I Don't Care" ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια ευχάριστη αλλαγή!


Τα Gaon Charts της Κορέας δημιουργήθηκαν επίσημα το 2010 επομένως δεν έκανε ποτέ επίσημα chart αλλά οι πωλήσεις όπως είπαν ήδη ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια σε ψηφιακά αντίτυπα.


08. GO AWAY

Το "GO AWAY" κυκλοφόρησε το 2010, από το πρώτο τους Κορεάτικο studio album με τίτλο "To Anyone". Ακόμη ένας εκρηκτικός χωρισμός για τις 2NE1. Οι στίχοι αυτή τη φορά περιγράφουν μία σχέση στην οποία έθεσε τέλος ο άντρας και όχι η κοπέλα, η οποία ωστόσο, αν και στενοχωρημένη αρχικά, απορώντας πως ο σύντροφός της, ενώ στην αρχή της σχέσης τους ήταν προσκολλημένος πάνω της τώρα τη χωρίζει, τον διαβεβαιώνει ότι θα της περάσει και πως πρέπει να φύγει μακριά της καθώς θα τον ξεπεράσει και θα λάμψει μόνη της. Μέσα σ' όλα αυτά φυσικά βρέχει κι όλας! Η περίοδος αυτή είδε τις 2NE1 να κατακτούν άλλη μία πρωτιά. Για τη προώθηση του άλμπουμ τους, "To Anyone", ερμήνευαν στα music shows τρία διαφορετικά τραγούδια, το "CAN'T NOBODY", το "GO AWAY" και το "Baksu Chyeo". Οι πρώτες στη Κορέα λοιπόν που προωθούσαν τρία τραγούδια ταυτόχρονα! Και τα τρία κατέκτησαν το καθένα ένα μία απ΄τις τρεις πρώτες θέσεις των Gaon Digital Charts (το "Baksu Chyeo" τη τρίτη, το "CAN'T NOBODY" τη δεύτερη και το "GO AWAY" τη πρώτη.)


Πρώτη θέση λοιπόν στα Gaon Digital Charts και πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφιακά αντίτυπα σε πωλήσεις.


07. Neo Anim Andwae

Το "Gotta Be You" κυκλοφόρησε το 2014, από το δεύτερο Κορεάτικο studio album, "CRUSH". Παρά το χρωματιστό MV και τη χαρούμενη μελωδία, μη σας ξεγελάει! Πρόκειται για ακόμη ένα τραγούδι χωρισμού! Και αυτός ο χωρισμός των 2NE1 ωστόσο διαφοροποιείται από τους άλλους. Σε αυτό το τραγούδι, η κοπέλα ναι μεν αναγνωρίζει ότι η σχέση της είναι αυτοκαταστροφική, παράλληλα όμως δε μπορεί να αρνηθεί την αγάπη που νιώθει, επομένως καλεί τον αγαπημένο της να γυρίσει πίσω σε αυτή, όσα κι αν της κάνει αυτή έχει τη δύναμη να τα αντέξει.


#3 στα Gaon Digitla Charts με πάνω από 900 χιλιάδες πωλήσεις.


06. Fire

Το πρώτο τους digital single, πρώτο τους τραγούδι, πρώτη τους επιτυχία, πρώτα όλα! Το 2009 λοιπόν οι 2NE1 παρουσιάστηκαν στο κόσμο με το "Fire". Το τραγούδι περιγράφει πάρα πολύ καλά όλα όσα ενσαρκώνουν σαν συγκρότημα οι 2NE1. Είναι ένα κάλεσμα "στο δικό τους κόσμο", ένα κόσμο όπου η φωτιά που καίει μέσα τους είναι η κινητήρια δύναμη να κάνουν όλα όσα ονειρεύονται και καλούν κι εμάς να τρέξουμε, να χορέψουμε και να αφεθούμε ελεύθεροι!


Τα Gaon όπως είπαμε δεν υπήρχαν τότε αλλά το "Fire" παρ' όλα αυτά πούλησε 4.000.000+ ψηφιακά αντίτυπα. Έτσι, με το "καλημέρα"!


05. Falling in Love

Το δέκατο Κορεάτικο digital single τους, το "Falling in Love" κυκλοφόρησε το 2013. Αυτή τη φορά δεν είναι στα χωρίσματα! Έτσι για αλλαγή έβγαλαν ένα τραγούδι το οποίο ταυτόχρονα εξιστορεί έναν κεραυνοβόλο έρωτα, είναι καλοκαιρινό, έχει ξεκάθαρες reggae επιρροές και έχει και sexy υπαινιγμούς ("Touch me over here...", "Tonight I drop it low..." κ.τ.λ.) κάτι που δε βλέπεις αρκετά συχνά σε στίχους των 2NE1.


#1 στα Gaon Digital Charts με πάνω από 800 χιλιάδες αντίτυπα σε πωλήσεις.


04. I Love You

Το ένατο Κορεάτικο digital single τους που κυκλοφόρησε το 2012. Ακόμη ένα τραγούδι έρωτα και όχι χωρισμού, αυτή τη φορά φαίνεται να εννοείται από τους στίχους ότι πρόκειται μάλιστα για έναν πρώτο έρωτα. Η κοπέλα των στίχων έχει ερωτευτεί παράφορα και η αφοσίωσή της στον αγαπημένο της, ο οποίος δεν μας εξηγούν ποτέ οι στίχοι αν νιώθει το ίδιο ή αν είναι ένας μονόπλευρος έρωτας, φαίνεται να αγγίζει τα όρια της εμμονής...


#1 στα Gaon Digital Charts με 2.000.000+ πωλήσεις


03. Lonely

Το έκτο Κορεάτικο digital single των 2NE1. Κυκλοφόρησε το 2011. Ναι, πάλι χωρίζουν όμως ναι, βρήκαν κι άλλο τρόπο να το κάνουν ξεχωριστό χωρισμό απ' τους άλλους! Αυτή τη φορά ξεκινάει πάλι η κοπέλα που περιγράφουν οι στίχοι τον χωρισμό επειδή η σχέση στην οποία βρίσκεται δε τη καλύπτει. Φοβούμενη πάντα μη το πληγώσει, εξηγεί στον αγαπημένο της πως, ακόμη κι αν κάποτε αγαπιώντουσαν πραγματικά, έχει έρθει σε σημείο να νιώθει μόνη ακόμη κι όταν είναι μαζί του και πως χρειάζεται χρόνο να δει τι άλλαξε στον εαυτό της και να σκεφτεί. Με άλλα λόγια, it's not you, it's me...


#1 στα Gaon Digital Charts με πάνω από 3 εκατ. πωλήσεις


02. COME BACK HOME

Κυκλοφόρησε το 2014, από το δεύτερο Κορεάτικο studio album τους, "CRUSH". Δε θα το πω καν, ξέρετε ήδη τι να περιμένετε. Σ' αυτό το σημείο, αφού χώρισαν, ζητάνε στον αγαπημένο τους να μη τις εγκαταλείψει και να γυρίσει πίσω. Ο τίτλος του τραγουδιού ωστόσο, όπως είχε πει τότε η Dara, έχει διπλό νόημα για τις ίδιες καθώς ήταν μια παράκληση από τους fans τους να γυρίσουν πίσω. Μετά το 2011 το πρόγραμμά τους και οι εμφανίσεις τους αλλά και οι καινούριες μουσικές κυκλοφορίες τους γίνονταν όλο και πιο σπάνιες με μεγάλα ενδιάμεσα διαλείμματα (thanks YG...) Το τραγούδι λοιπόν σηματοδοτούσε τη δική τους "επιστροφή στη δράση".


01. Naega Jeil Jal Naga

Ότι και να πει κανείς γι' αυτό το τραγούδι είναι λίγο. Fans και μη fans των 2NE1 αλλά και της K-pop γενικότερα είναι αρκετά πιθανό να έχουν ακούσει το τραγούδι! Η επιρροή τους μετά από το "I Am the Best" το 2011 εδραιώθηκε πλήρως και οι 2NE1 έγιναν συνώνυμο της αυτοπεποίθησης και της γυναικείας δυναμικότητας.


#1 στα Gaon Digital Charts με πάνω από 3 εκατομμύρια ψηφιακά αντίτυπα σε πωλήσεις.


Η ιστορία τους μπορεί να τελείωσε πρόωρα αλλά η μουσική τους κληρονομιά είναι σίγουρο ότι θα λάμπει για πάντα!